Kakav je to medikamentozni prekid trudnoće?

Nives Šikanić-Dugić

Nives Šikanić-Dugić

prim.mr.sc.dr.med.

Imam 15 godina i 8 meseci i neredovan period. Imala sam sex sa momkom prije 10ak dana i plašim se da sam trudna jer je kondom pukao. Menstruacija mi kasni već 10 dana ali imam simptome pms-a koji mogu možda biti i simptomi trudnoće. Ne vrti mi se u glavi i nemam mučnine ali me grudi često bole, imam česte promene raspoloženja i prije par dana sam imala krvarenje malo koje je odmah prestalo. Molila bih da mi kažete da li je normalno što mi ovoliko kasni i za slučaj da sam trudna postoji li nekakva pilula koja zamenjuje abortus i koliko košta

S obzirom da imaš neredovit ciklus najbolje da napraviš ginekološki ultrazvuk da se vidi da li si uopće trudna. Ukoliko se dokaže trudnoća i ako bi se odlučila za prekid trudnoće postoji i mogućnost medikamentoznog pobačaja, za sada u Hrvatskoj samo na ginekologiji u KBC Rijeka, koliko mi je poznato. Za takav način dovršetka trudnoće u bolnici dobiješ pilulu. Nakon 48h sati se vraćaš u bolnicu i tada se stavlja tableta vaginalno i ona će izazvati grčeve slične bolnoj menstruaciji i koji će dovesti do pobačaja. Potrebno je i ponovo doći na ultrazvuk da se potvrdi da je zahvat dovršen. Ukoliko se kod tebe dokaže trudnoća i odlučiš li se na ovaj način prekida trudnoće, za sve detaljnije informacije nazovi ginekologiju, KBC Rijeka.
U slučaju da nisi trudna preporučam ti najsigurniju zaštitu od trudnoće, hormonsku kontracepciju, s kojom ćeš regulirati i menstruacijski ciklus. Ne znam da li znaš da postoji i „hitna kontracepcija“ kojom se sprječava trudnoća ukoliko nije korištena zaštita ili ukoliko pukne kondom, kao što se tebi dogodilo. Možeš ju nabaviti u ljekarni, bez recepta.