Kako odgojiti samopouzdano dijete?

Svaki roditelj želi da se njegovo dijete osjeća dobro u vlastitoj koži. Od samog rođenja, djeca uče nove vještine vrtoglavom brzinom, a uz te nove sposobnosti, stječu i samopouzdanje da ih koriste. Kako djeca postaju starija, to samopouzdanje može biti jednako važno kao i same vještine. Da bi napredovala, djeca moraju vjerovati u svoje sposobnosti, istovremeno znajući da se mogu nositi neuspjesima u nekim aktivnostima, aspektima života, odnosima itd. Vježbanje vještina te iskustvo oporavka od neuspjeha razvijaju zdravo samopouzdanje.

Ono što roditelji mogu raditi, a kako bi promicali zdravo samopouzdanje kod djece je:

 1. Postavljati primjerena očekivanja (primjena dobi, kognitivnim ili fizičkim kapacitetima djeteta).
 2. Izbjegavati korištenje „etiketa“ (primjerice, baš si zločest/a, oduvijek si bio/la lijena). Pri tome vrijedi imati na umu kako i pozitivne etikete mogu imati negativan utjecaj na dijete (primjerice, neka si ti nama lijep/a, najpametniji/a si među braćom i sestrama)
 3. Odvajati ponašanje od stvarne osobnosti djeteta
 4. Pohvaliti trud svog djeteta (primjerice – „Primjećujem koliko se trudiš oko ___, stvarno sam ponosan/na na tebe!“).
 5. Biti disciplinirani u pogledu učenju, a ne kažnjavanju

Imajte na umu kako, između ostalog, i pretjerana uključenost, pretjerana kontrola nad djetetom i time kako ono sebe definira (primjerice, odabir aktivnosti u koje će se uključiti) smanjuju prilike za samorefleksiju djeteta i stjecanje iskustava vlastitih odabira. Stoga, uključite dijete u donošenje odluka i dajte mu prostora za samoizražavanje. Iz pozicije stručnjaka predlažemo neke od načina na koje roditelji mogu utjecati na razvijanje osjećaja sposobnosti kod djece:

 1. Modelirajte samopouzdanje svojim primjerom – „Što djeca vide, djeca rade“

Čak i ako to baš i ne osjećate! Vidjeti vas kako se s optimizmom i puno priprema upuštate u rješavanje novih zadataka predstavlja dobar primjer djeci. To ne znači da se morate pretvarati da ste savršeni. Priznajte svoju tjeskobu, tremu ili strah pred važne događaje, ali nemojte se usredotočiti na nju – usredotočite se na pozitivne stvari koje radite da biste se pripremili.

 1. Potaknite djecu na isprobavanje novih stvari i pronađu svoju strast

Umjesto da svu svoju energiju usmjere na ono u čemu već ističu kao dobri, uputno je da se djeca razvijaju u više područja. Stjecanjem novih vještina djeca se osjećaju sposobnima i sigurnima da se mogu nositi sa svime što im se nađe na putu. Osim toga, istraživanje vlastitih interesa može pomoći djeci da razviju osjećaj identiteta. Pri tome je važno pomoći djeci da se uključuju u aktivnosti zbog kojih će se osjećati ugodno i dovoljno samouvjereno da se uhvate u koštac s još većim izazovima.

 1. Dopustite djeci neuspjehe i prihvatite njihove nesavršenosti

Prirodno je da želite zaštititi svoje dijete od neuspjeha, ali pokušaji i pogreške su način na koji djeca uče, a nedostatak cilja pomaže djeci da otkriju da to nije fatalno. Također može potaknuti djecu na veći napor, što će im dobro poslužiti kao i odraslima. Osim toga, važno je osvijestiti im kako je ljudski i ok imati mane, odnosno kako je savršenstvo nerealno.

 1. Pohvalite ustrajnost i „proslavite“ njihov trud/uspjehe

Naučiti ne odustati pri prvoj frustraciji ili jamčenju nakon jednog neuspjeha važna je životna vještina. Samopouzdanje i samopoštovanje ne ogledaju se u tome da uvijek uspijevate u svemu, već u tome da budete dovoljno otporni da nastavite pokušavati i da ne budete uznemireni ako niste najbolji. Za razvoj novih vještina potreban je naporan rad, a rezultati ne dođu uvijek „instant“.  Zbog toga je važno pohvaliti trud bez obzira na ishod pojedine akcije/ponašanja.

 1. Postavite jasne granice i ciljeve

Pomozite svom djetetu da želje i snove pretvori u djelotvorne ciljeve potičući ga da napravi popis stvari koje bi željela postići. Zatim vježbajte razdvajanje dugoročnih ciljeva u realna mjerila – kratkoročne ciljeve, pojedine akcije koje mora poduzeti kako bi došao do konačnog cilja.

 1. Uključite ih u kućne aktivnosti

Mogli bi se žaliti, ali djeca se osjećaju povezanije i cjenjenije kada se na njih računa da će obavljati poslove prikladne dobi, od skupljanja igračaka do usisavanja. Domaća zadaća i aktivnosti nakon škole su sjajne, ali osjetiti da ste potreban i važan član vaše obitelji je neprocjenjivo.

 1. Pokažite im ljubav!

Neka vaše dijete zna da ga volite bez obzira na sve. Čak i kad ste ljuti na njega.

  AUTORICA: Martina Podobnik, mag.act.soc.