Papa test – grupa 2?

Nives Šikanić-Dugić

Nives Šikanić-Dugić

prim.mr.sc.dr.med.

Polovicom 2016 god.sam(svojom odlukom) radila bris na hpv i otkriven mi je hpvvisokorizicni 33. Papa test i kolposkopija su bili uredni, papa 2. Od tada sam na svakih 4 do. 6 mjeseci radila papa test i kolposkopiju i bili su uredni,papa je uvijek bio 2 grupa. Krajem 2018godine sam zbog selidbe u inozemstvo uradila papa test ovde u inozemstvu i dr.mi je rekao da mi papa test nije u redu ,da je 2b grupa i da ga moramo ponoviti za 3 do 6mjeseci zajedno sa brisom na hpv.
Možete li mimolim vas reci sto točno znaci 2b grupa,po čemu se razlikuje od standardne 2 grupe i da li ja trebam biti zabrinuta?I zašto doktor kaže da nije u redu kada je papa druga grupa bez obzira na dodatak b?
Postoji li neka mogućnost da mi hpv virus pravi problem na vratu materice ili se nešto drugo dešava?Kolposkopiju mi nije radio.
Hvala vam mnogo na odgovoru.

U Hrvatskoj se ne koristi klasifikacija PAPA testa na način kako si opisala.U nekim laboratorijima se nekada koristila klasifikacija PAPA testa od grupe od 1- do 5.Koliko znam grupa 2(II) znači da su stanice uredne, nepromijenjene, samo imaju znakove upale, a koju mogu izazvati i bakterije i virusi.Ginekolog provodi terapiju upale, već prema uzročniku upale. Kako ti je kontrola za 3-6mj, to već znači da nije ništa strašno, a tada će se ponoviti i nalazi.