Poblemi s neredovitim ciklusom i ovula nabothi?

Nives Šikanić-Dugić

Nives Šikanić-Dugić

prim.mr.sc.dr.med.

Poštovani,

javljam se zbog problema neredovitih ciklusa. Imam policistične jajnike te sam radila homorne u kojima mi je povišen lutein i testosteron. Od ove godine mjesečnica mi je izostala dva puta te mi je pronađena ovula Nabothi. Doktor mi je rekao da to imam, ali mi nije objasnio što je to i da li to stvara određene probleme. Često se borim s upalama koje izliječim vaginaletama pa se nakon nekog vremena opet pojave međutim moj ginekologa to ignorira. Papa test mi pokazuje samo upalu. Također, od ove godine za vrijeme plodnih dana javlja mi se bol i poprilično jako krvarenje. Ginekolog po tom pitanju ništa ne poduzima. Zanima me vaše mišljenje o svemu tome i da li mi možete objasniti što je ovula nabothi? Unaprijed se zahvaljujem!

Ukoliko ti je postavljena dijagnoza policističnih jajnika, uz povišene hormone, potrebno je uvesti terapiju hormonskom kontracepcijom, sa svrhom normalizacije vrijednosti hormona  u granicama normale, a time će se i normalizirati  menstruacijski ciklusi.

Ovula Nabothy su male cistične tvorbe na vratu maternice, a koje nastaju kao posljedica začepljenja kanalića žlijezda, njihovog proširenja sa zadržanim sekretom. Obično se nađu kod vaginalnog pregleda, benigne su tvorbe i najčešće se samo prate. Ukoliko bi došlo do njihovog povećanja ili infekcije, ginekolog će odučiti o vrsti terapije.