Reproduktivno (spolno) zdravlje- što sve mladi trebaju znati?

Reproduktivno zdravlje jedan je od najvažnijih aspekata zdravlja svih mladih osoba. Ishodi reproduktivnog zdravlja doprinose ukupnom zdravlju i blagostanju pojedinca, ali i populacije. Reproduktivno zdravlje osobito je važno u adolescenciji, koju karakterizira povećana ranjivost u svim segmentima. Da bi se mladima pomoglo, prije svega, potrebno je prihvatiti činjenicu da će većina mladića i djevojaka postati seksualno aktivna u drugom desetljeću svoga života, a upravo zbog toga odgovorna društvena i zdravstvena politika ima obavezu pružiti im adekvatne i pravovremene informacije o kontracepciji, spolno prenosivim bolestima te učinkovite mjere zaštite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti (Petani i Vulin, 2018). Za bolje razumijevanje kompleksnosti ljudskog spolnog ponašanja potrebno je zauzeti pozitivan stav prema ljudskoj spolnosti i pokušati istražiti čimbenike koji na njega utječu.

Na web stranici SPOLNO ZDRAVLJE možete pronaći pregršt informacija o spolnom zdravlju i o tome kako se zaštititi.

Centar za zdravlje mladih Zagreb nastoji povećati dostupnost zdravstvenih sadržaja vezanih za zaštitu mentalnog zdravlja, zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja te promociju zdravih stilova života mladih.

U Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja možete dobiti usluge informiranja, savjetovanja i edukacije o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, odgovornom spolnom ponašanju, smanjenju rizika od zaraze spolno prenosivim infekcijama te uslugu testiranja na HIV, hepatitis B i/ili C i sifilis, korisnika koji su u riziku za te infekcije. Uz to, dobiti ćete pomoć pri upućivanju na liječenje i skrb ako je potrebno. Sve usluge su za korisnike anonimne i besplatne (nije potrebna uputnica) te za njih nije potrebna najava. U savjetovalištu radi tim zdravstvenih stručnjaka u sastavu: liječnik specijalist, sanitarni inženjer i laboratorijski inženjer.

Web portal Volim zdravlje namijenjen je mladim osobama koje se žele educirati na temu reproduktivnog zdravlja i svog osobnog razvoja.

HUHIV (Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa) je nevladina, nepolitička, neprofitna udruga koja se bavi prevencijom, edukacijom i pomoći oboljelima od HIVa i AIDS-a, virusnog hepatitisa i spolno prenosivih bolesti. Udruga pomaže svim osobama koje žive s HIV-om ili hepatitisom ili pod utjecajem spolno prenosivih bolesti u rješavanju problema vezanih za medicinsku, socijalnu skrb, pravnu pomoć. Također, djeluje na području edukacije mladih i opće populacije o HIV-bolesti i hepatitisu i diskriminaciji koja je s ovim bolestima povezana.

Udruga roditelja „Korak po korak“  pokrenula je portal MALOLJETNI-RODITELJI.NET koji djeluje od 2013. godine, a namijenjen je maloljetnim trudnicama i roditeljima  te adolescentima koji se suočavaju s pitanjima i sumnjama vezanim uz rizično seksualno ponašanje, trudnoću i teškoće u obiteljskim i partnerskim odnosima.

Razgovori o spolnosti educiraju i stvaraju osjećaj podrške, te tako ostvaruju preduvjete prema zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja. Takvi razgovori stvaraju otvoreno društvo u kojem pojedinci jasno izražavaju svoje brige na vrijeme, bez straha od osude.