Što je to PMS?

Premenstruacijski sindrom (PMS) obuhvaća skup simptoma koji se obično javljaju 10-tak dana prije menstruacije, nakon ovulacije, a  kada se pojavi menstruacija, teškoće nestaju. Jače izraženi simptomi podrazumijevaju psihičke promjene, depresiju, nervozu, razdražljivost, nesanicu, napetost  i bolove u dojkama, nadutost i bolove u trbuhu, glavobolju, osjećaj umora, promjenu apetita, gastrointestinalne smetnje( zatvor ili proljev) i drugo.

Postoji više teorija o razlogu nastanka PMS-a u žena, među kojima je hormonska teorija o promjeni odnosa hormona estrogena i progesterona nakon ovulacije, pad serotonina, dopamina, povišena proizvodnja prostaglandina itd. Druga je nehormonska teorija koja uključuje navike pušenja, nezdrave prehrane (masnoća, šećer, sol), manjak fizičke aktivnosti i sna, a prema psihogenoj teoriji  simptomi ovise i o biološkim, socijalnim i psihološkim sklonostima. Smatra se da postoji preko 150 simptoma  vezanih za predmenstruacijski sindrom.

S obzirom na složenost  simptoma i razloga svih promjena, uvijek je potrebno prvo isključiti organske uzroke  kliničkim pregledom i  pretragama radi isključenja smetnji od strane probavnog, mokraćnog i spolnog sustava.

Liječenje obuhvaća primjenu specifičnih mjera koje ublažavaju prisutne simptome, što uključuje uzimanje: analgetika, dijuretika, antiprostaglandina, hormona progesterona u drugoj polovici ciklusa, sve ovisno o vrsti simptoma, što će odrediti i prepisati liječnik. S obzirom na to da se PMS najčešće javlja nakon ovulacije, u obzir dolazi i korištenje hormonske kontracepcije za supresiju ovulacije i u određenom broju žena se smetnje smanjuju. Kako postoji više vrsta kontracepcijskih tableta, s različitim sadržajem i vrstom hormona, ginekolog će pomoći kod eventualne promjene vrste hormona, kontracepcije, ukoliko neka, koja se već  koristila, ne odgovara osobi. Simptomatska terapija obuhvaća dijetetske mjere koje uključuju zdravu prehranu (voće, povrće, žitarice, riblje ulje), pijenje dosta tekućine, korištenje suplemenata:folna kiselina, kalcij, osobito B6 vitamin, magnezij, vitamin D,A što je najbolje uvesti u dogovoru sa stručnjacima, nutricionistima. Fizička aktivnost i  dobar san od najmanje 8 sati spavanja također pozitivno utječu na smanjenje simptoma.

Kao što možemo zaključiti, nema univerzalnog lijeka za PMS nego samo, ovisno o simptomima, ublažavaju se pojedini simptomi i uvode mjere zdravog života i prehrane.

Za razliku od PMS-a bolnu menstruaciju,dismenoreju (dysmenorrhoea) čine bolovi koji se mogu pojaviti prije ili tijekom menstruacije u donjem dijelu trbuha, poput pritiska ili grčeva, različitog intenziteta, uz pojačanu razdražljivost i neraspoloženje. Obično ove smetnje nisu jače izražene da bi sprečavale normalan rad i aktivnosti. Ako su smetnje jače izražene, govorimo o bolnoj menstruaciji. Bolna menstruacija se može podijeliti na primarnu dismenoreju  kod koje ne postoje organski uzroci bolova (nama patološkog nalaza na zdjeličnim organima) i javlja se najčešće  kod adolescentica i sekundarnu dismenoreju kod koje su takva stanja prisutna, poput endometrioze, upale, polipa, mioma na maternici  ili kongenitalnih, urođenih malformacija zdjeličnih organa. Menstruacije u adolescentica najčešće postaju bolne pojavom ovulacije, kada se počinju u sluznici maternice pojačano stvarati tvari koje zovemo prostaglandini, a koje uzrokuju bolove kod ljuštenja sluznice maternice tijekom menstruacije. Bolovi su najjači iznad stidne kosti i donjem dijelu trbuha, a mogu se širiti prema križima ili unutrašnjoj strani bedara, ponekad uz mučnine i povraćanje, glavobolju, proljev ili zatvor. Bolovi su obično najjači prvi dan menstruacije, ali ponekad mogu trajati i više dana.

Specifično liječenje obuhvaća korištenje nesteroidnih antiupalnih lijekova (NSAID), lijekova koji smanjuju sintezu prostagladina, najčešćih uzročnika bolova. Tih lijekova  ima više vrsta i ginekolog će vam prepisati koji uzimati, ali i promijeniti ukoliko se bolovi na određeni lijek ne smanjuju. Važno je da djevojka odmah prvi dan popije tabletu (ne čekati da se bolovi pojačavaju), a ukoliko ima bolove i prije menstruacije potrebno ih uzeti i  dan –dva  prije početka menstruacije. Mogu se koristiti po potrebi i analgetici, spazmolitici, ali i hormonska  terapija, najčešće hormonska kontracepcija, koja sprječava ovulaciju i time smanjuje  stvaranje prostagladina. Simptomatska terapija, kao i kod PMS-a obuhvaća zdravu prehranu, fizičku aktivnost (redovne vježbe i vježbe opuštanja), dovoljno odmora, uzimanje multivitaminskih preparata, magnezija. Ponekad  povoljno djeluje i toplina (električni jastuk, termofor)

AUTORICA: Prim.mr.sc. Nives Šikanić Dugić, dr.med. spec.ginekolog