Zabrinut sam za kćer

Iva Buconjić

Iva Buconjić

mag.psych.

   Poštovanje, potreban mi je savet. Imam ćerku koja ima 20 god. Ja i njena majka smo razvedeni vise od 10god i ona živi samnom. Pored ostalih kućnih poslova koje obavljam takodje i perem veš. Primetio sam na njenim gaćicama nešto za mene neobično sto mi je zaparalo oci. Na gaćicama sam video fleku bele boje ne znam kako bih je opisao izgleda kao osušena razmazana slina bele boje a na tom mestugaćice su ukrućene. Gaćice koje je sutradan skinula su bile normalne bez fleke pa gaćice koje je skinula dan posle opet su imale belu fleku kao osušena slina. Narednih 5 dana opet su gaćice izgledale normalne bez ikakvih fleka. Šesti dan opet fleka nalik slini bele boje. Posumnjao sam da je reč o zaostaloj spermi koja je iscurila. Najviše sam posumnjao zbog toga sto se to ne pojavljuje svaki dan nego nekad svaki drugi nekad posle 5 dana nekad posle 3 i tako, nema pravila. Ono sto me zanima postoji li mogućnost da je to sekret ili se stvarno radi o spermi? Da li sekret može tako da se pojavljuje u tom obliku ili na taj način (svaki drugi, treći, peti dan). Ja sam muško i ne znam ali po nekoj mojoj logici ako je sekret onda takav sekret treba da se pojavljuje svaki dan a ne danas ima sutra nema prekosutra ima pa četiri dana nema… pa opet peti ima… ne znam molim vas pomozite mi. Malo sam zabrinut. Razumem da ona ima 20god i da je normalno da u tim godinama vodi sexualni život ali ako je stvarno reč o spermi znaci da ona pokušava da zatrudni. Ne želim da paničim niti da započinjem sa njom bilo kakav razgovor na tu temu da ne bih ispao dosadan, paničar, gnjavator. Ali ako sam upravu onda bih definitivno morao sa njom da obavim razgovor. Ipak mislim da je suviše mlada, studira, dobar je student znate kako. Svaki roditelj previše brine i želi sve najbolje za svoje dete. Ne bih voleo da uradi nešto zbog čega će da se kaje.

Iz vašeg pitanja vidim da se jako brinete za vašu kći što je svakako pohvalno. Također iščitavam da kod vas svakako vrijedi ona “malo dijete mala briga, veliko dijete velika briga”, posebno jer ste samohrani otac koji brine o ženskom djetetu. Prema tome kako opisujete vašu kći, čini se da radite dobar posao.
Bilo bi deplasirano da ovako putem poruke pretpostavljamo što se nalazi na donjem vešu vaše kćeri, ali ono što vam mogu reći jest da kod žena iscjedak ovisi o nizu faktora te da je sasvim moguće da se radi samo o tome.
Ono što bih vam svakako savjetovala jesu dvije stvari –
1. Ukoliko se brinete o potencijalnoj trudnoći svakako razgovarajte s vašom kćeri. Ne trebate spominjati što ste vidjeli, možete povesti razgovor na razini “Imaš 20 godina, vjerujem da si imala dečke, da si možda bila spolno aktivna, vjerujem da ti je ovo možda nelagodno slušati, i meni je malo nelagodno, ali volio bih da znaš koliko je važno brinuti o sebi i svome zdravlju…”, možete ju i pitati koristi li zaštitu i je li bila kod ginekologa. OK je da vam je nelagodno, ali na ovaj način šaljete svojoj kćeri poruku da s vama može pričati i o temama koje nisu najugodnije, da ju razumijete i stojite iza nje. Na taj način sigurno nećete ispasti “gnjavator”, moguće da će kćeri biti nelagodno, ali s vremenom će to svakako postati simpatičan trenutak.
2. Povjerenje u odnosu je vrlo važno, a povjerenje se postiže otvorenom komunikacijom. Svakako vam savjetujem da ubuduće izbjegnete provjeravajuća ponašanja tako što otvoreno pričate sa svojom kćeri – često temeljem njih u glavi možemo iskonstruirati “paralelni svemir” koji nema veze s pravim događajima. Postoji mogućnost i da (možda ne u ovoj situaciji, ali inače) ona shvati kako nadzirete neki aspekt njenoga života te da vam to zamjeri. Postoji izvrsna izreka, da dijete odgajate, a da adolescentu vjerujete na temelju toga kako ste ga odgajali. Možete se ponašati kao sportski trener – davati savjete, otvoreno komunicirati i bisti dostupni, ali vaše dijete sada igra svoju utakmicu.