Herpes simplex virus

Herpes simplex virus (HSV) se ubraja u spolno prenosive bolesti. Dva su tipa HSV-a:prvi je HSV tip1 koji se često naziva i labijalni tip, jer se prenaša oralno-oralnim putem (usta na usta), a drugi je  HSV tip 2 ili genitalni herpes koji se najčešće prenaša spolnim putem. Često su infekcije asimptomatske kod obadva tipa virusa  ili se simptomi virusne infekcije uopće ne prepoznaju, ali mogu izazvati i vrlo bolne mjehuriće i ranice na mjestu infekcije. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) globalna procjena učestalosti HSV tip1, u dobi ispod 50g, iznosi 67%, a HSV tip2 od 15do 49 g iznosi 13 %

HSV tip1 se najčešće prenaša preko kontakta s virusom u slini, ranicama, kao i s površine  oko usta. Rjeđe se može prenijeti u genitalno područje oralno-genitalnim kontaktom i izazvati  genitalni herpes. Može se prenijeti sa sluznice i kožne površine  koje izgledaju potpuno uredno, ali je najveći rizik za prijenos virusa kada su prisutne aktivne ranice.

HSV tip 2 se najčešće prenosi spolnim putem, kontaktom genitalne ili analne sluznice, kože, tekućina od inficirane osobe, oralnim, vaginalnim ili analnim načinom, čak i kada sluznica i koža izgledaju normalno.

Klinička slika

Infekcija HSV tip 1 je najčešće asimptomatska, a  kada su prisutni simptomi, ističu se u kliničkoj slici bolni mjehurići ili otvorene ranice u ustima ili oko usta. Uz to, često su prisutni i svrbež, trnci i pečenje oko usta i  prije pojave ranica.

Infekcija HSV tip 2 može biti asimptomatska ili s blagim simptomima tako da može ostati i  neprepoznata. Simptomatska infekcija obuhvaća pojavu jedne ili više genitalnih ili analnih mjehurića ili ranica, pečenje, bol, žarenje u genitoanalnom području, a često je prisutna i povišena temperatura, uz bolove u tijelu, otežano mokrenje i otečene limfne čvorove.

Dijagnostika:

Postoji više metoda za dijagnosticiranje infekcije HSV, ali se danas, kao najsigurnije metode dokazivanja HSV infekcije, koriste molekularne metode, prvenstveno lančana reakcija polimerazom(PCR).

Terapija:

Za liječenje se koriste antivirusni lijekovi i simptomatska terapija (kupke, anestezinska krema i dr), radi ublažavanja simptoma. Terapija neće izliječiti infekciju HSV-om, samo će smanjiti i ubrzati povlačenje simptoma, ali virus i dalje ostaje u organizmu i zbog toga se smetnje  mogu ponovo vratiti, recidivirati. Obično se recidiv javlja prilikom nekog stresa, napora, bolesti, pada imuniteta, ali su tada simptomi obično slabije izraženi nego kod prve infekcije 

Prevencija

Osobe sa simptomima  labijalnog herpesom trebaju izbjegavati oralne  kontrakte s drugima ,uključujući i oralne spolne odnose, ali i dijeljenje predmeta na kojima je slina inficirane osobe. Osobe sa simptomima genitalnog herpesa trebaju se uzdržavati od spolnog odnosa dok traju simptomi. Za spolno aktivnu populaciju, konzistenta i pravilna uporaba prezervativa je najbolji način preveniranja genitalne herpes infekcija, ali i drugih infekcija uzrokovanih spolno prenostivim uzročnicima. Ipak, HSV infekcija se može pojaviti kontaktom genitalne i analne regije koje prezervativ ne pokriva.

Rutinsko testiranje (probir), kod asimptomtskih adolescenata i odraslih se ne preporučuje iz više razloga.Testiranje ne donosi korist kod osoba bez simptoma, ne poboljšava zdravlje osobe, a niti nema cjepiva i nije moguće izlječenje herpes infekcije. Isto tako su i sadašnje metode probira dosta neprecizne, s puno lažno pozitivnih nalaza, a što može izvati  probleme  u odnosima  partnera (WHO)

.

AUTORICA: Prim.mr.sc. Nives Šikanić Dugić, dr.med. spec.ginekolog