HPV cjepivo

Nives Šikanić-Dugić

Nives Šikanić-Dugić

prim.mr.sc.dr.med.

Poštovani, imam 18 godina i u posljednje vrijeme sam se dosta interesirala u vezi HPV cjepiva, no nigdje ne mogu pronaći odgovor na pitanje djeluje li cjepivo ako sam već imala spolni odnos (a nisam). Navodno da će cjepivo od listopada biti besplatno. Molim vas da mi odgovorite. Puno hvala.

Cijepljenje protiv HPV infekcije se provodi od 9. do 25. .godine. Najbolje je primiti cjepivo prije stupanja u spolne odnose, jer je tada djelotvornost skoro 100% u zaštiti od 4 tipa virusa koja su u cjepivu (tip 16, 18, 6 i 11). Cjepivo se može primiti i ukoliko je djevojka stupila u spolne odnose, ali ako je neki od navedenih tipova već u organizmu djevojke, tada za njega neće imati zaštitu, jer cjepivo ne liječi tipove virusa kojima je djevojka već inficirana, nego je djelotvorno u sprječavanju infekcije uzrokovane s ova 4 tipa HPV-a.
Besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV infekcije omogućeno je, ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najdulje do kraja 2019. godine, za sve osobe od 8. razreda osnovne škole do 25. godine starosti, a dodatne informacije mogu se pronaći na sljedećem linku: https://www.hzjz.hr/aktualnosti/cijepljenje-protiv-humanog-papiloma-virusa-hpv-2018-2019/#h7