Može li se HPV dobiti ako nije došlo do spolnog odnosa

Nives Šikanić Dugić

Nives Šikanić Dugić

prim.mr.sc.dr.med.

Poštovani, imam problem iako sam djevica. Na ginekološkom pregledu uočene su mi promjene na vaginalnoj sluznici za koje ginekolog sumnja da su kondilomi, odnosno sumnja na infekciju HPV virusom oralnim putem, koja ukoliko se radi o visokorizičnim tipovima postaje opasna. Prakticirala sam jedino oralni odnos u kojem sam ja zadovoljavala partnera, drugačiji tip odnosa nisam imala pa se ne može napraviti nikakav test, npr. papa test. Ovo je sve popraćeno i iscjetkom, a također se ni brisevi ne mogu napraviti jer sam djevica. Ginekolog kaže da je žuto – zeleni iscjedak normalna pojava, koji traje već duže vrijeme i ponekad bude smeđi. Ako se radi o nekakvoj infekciji, može se zakomplicirati, a nikakvu terapiju nisam dobila. Doista ne razumijem. Ginekolog je samo rekao da ne brinem jer ne smatra da ima povoda za zabrinutost, ali ipak me strah na neki način, imate li vi nekakav prijedlog što učiniti? Hvala na odgovoru.

Tvoj ginekolog sumnja na infekciju HPV-om zbog suspektnih kondiloma na sluznici spolovila, što znači da nije potpuno siguran da se radi o kondilomima i da infekcija HPV-om nije dokazana. Međutim, bez obzira što nisi imala spolni odnos i što nije došlo do penetracije, ne znači da ne možeš biti inficirana HPV-om. Za prijenos virusa dovoljan je i samo kontakt kože o kožu ili sluznice da bi se virus prenio. Pretpostavljam da će tvoj ginekolog pratiti promjene na spolovilu te uvesti lokalnu terapiju za kondilome, ukoliko bude potrebno. Što se tiče pojačanog žuto-zelenog iscjetka može se učiniti vaginalni bris bez oštećenja himena, s obzirom da nisi imala spolni odnos, te prema rezultatima brisa provesti terapija.