Jedna od nas-podizanje svijesti o problematici seksualnog zlostavljanja

Dokumentarni film „Jedna od nas“ inspiriran je potresnom pričom na temu seksualnog zlostavljanja djece koje se, prema istraživanjima na europskoj i svjetskoj razini, događa svakom petom djetetu. Radnja se odvija za vrijeme petnaeste godišnjice mature i prikazuje reakcije razrednih kolega na spoznaju da je kolegica s kojom su četiri godine išli u razred srednje škole žrtva obiteljskog seksualnog zlostavljanja.

Jedan od sudionika večere, a ujedno i protagonist filma, je  redatelj Đuro Gavran koji je istaknuo kako ovim filmom želi podići svijest o problematici seksualnog zlostavljanja djece kako bi se, u konačnici, pomoglo žrtvama nasilja u suočavanju s posljedicama takvog traumatičnog iskustva. Tim je povodom pokrenuta i kampanja koja ima dva cilja. Jedan je osvještavanje javnosti o problemu i poticanje žrtava da progovore o svojoj traumi te pokrenu proces zalječenja, a drugi je uvođenje programa prevencije seksualnog nasilja u osnovne i srednje škole kao dio obaveznih školskih preventivnih programa.

Na službenoj internetskoj stranici filma (https://jednaodnas.com/kampanja/) otvoren je poziv maturantima i nastavnicima da prijave svoj razred za besplatnu projekciju i online razgovor s autorom filma i stručnom osobom iz prevencije seksualnog nasilja.

U kampanji sudjeluju brojni stručnjaci i udruge, a jedna od njih je i Udruga roditelja „Korak po korak“ koja već dvadeset godina provodi CAP (Child Assault Prevention), program prevencije zlostavljanja djece, pri čemu je riječ o primarnoj prevenciji zlostavljanja djece. Njime nastoji:

  • smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima nasilja poučavajući ih efikasnim prevencijskim strategijama, te osiguravanjem kvalitetnije podrške njima važnih odraslih osoba
  • potaknuti lokalnu zajednicu na aktivno zalaganje za prevenciju nasilja u društvu, a posebno na prevenciju nasilja nad i među djecom
  • potaknuti odgojno–obrazovne ustanove na sustavan pristup primarnoj prevenciji nasilja nad i među djecom.

O CAP (Child Assault Prevention) programu i ostalim aktivnostima Udruge roditelja „Korak po korak“ saznajte više na web stranici: https://www.udrugaroditeljakpk.hr/ i ne zaboravite da svako dijete ima pravo biti SIGURNO, JAKO I SLOBODNO !