Nemoj biti statistika!

Spolno prenosive infekcije (SPI) imaju javnozdravstveni značaj jer komplikacije mogu imati negativan utjecaj na plodnost i spolno zdravlje oboljelih, zdravlje trudnica i djece te opće zdravlje i kvalitetu života. Osim na tjelesno, utječu i na psihosocijalno zdravlje te su često povezane sa stigmom i diskriminacijom.

U zavodima za javno zdravstvo djeluju centri za mlade u sastavu školske medicine u kojima je dostupno i individualno savjetovanje iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja. U Hrvatskoj postoje i centri za anonimno i besplatno testiranje na HIV te savjetovanje o spolno prenosivim infekcijama te spolnom i reproduktivnom zdravlju u zavodima za javno zdravstvo.

S obzirom na to da su današnji mladi naraštaj tehnologije i edukacije u pokretu, a moderna edukacija uključuje upotrebu modernih tehnologija kao što su svima dostupne mobilne aplikacije, HZJZ je u suradnji s udrugom HUHIV izradio prvu u Hrvatskoj internetsku i interaktivnu platformu i mobilnu aplikaciju „Spolnhttps://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/spolno-prenosive-bolesti-u-europi-i-hrvatskoj-epidemiologija-i-zastita/o zdravlje” u svrhu edukacije mladih u cilju poboljšanja informiranosti i razumijevanja važnosti odgovornog spolnog ponašanja te zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja. Internetsku platformu www.spolnozdravlje.hr i mobilnu aplikaciju „Spolno zdravlje“ u kojoj se može naći više informacija o zaštiti od SPI-ja i popis mjesta gdje se može savjetovati i testirati možete pronaći ovdje: http://javno-zdravlje.hr/mobilna-aplikacija-spolno-zdravlje/

(Hrvatski zavod za javno zdrvstvo