Trudna sam-što me čeka!?

Mjesečnica ti je kasnila tjedan dana i kupila si test za trudnoću u drogeriji. Jedva si se suzdržala do jutra i testiranja sa prvim jutarnjim urinom. Sada, nakon najduže 3 minute u životu ugledala si dvije plave crte.

Bez obzira je li trudnoća bila planirana i dugo željena ili te je iznenadila, sigurni smo kako te preplavljuje čitav spektar emocija i tisuću pitanja od kojih je glavno ono – što sada?!

Prvi korak nakon pozitivnog testa je pregled kod ginekologa koji će potvrditi trudnoću. Prvi pregled svakako treba zakazati do 8. tjedna trudnoće. Obzirom da se trudnoća računa od prvog dana posljednje mjesečnice, u trenu kada ugledaš pozitivan test trudna si već oko četiri tjedna pa bi na prvi pregled svakako trebala otići čim prije!

Prvi pregled dogovorit ćeš kod svog ginekologa, a započet će uzimanjem tvojih podataka (tzv. anamneze), izmjerit će ti se visina, težina, krvi tlak te ćeš dati urin. On će se testirati na prisustvo beta hCG hormona koji će potvrditi trudnoću te proteina. Pregled će se nastaviti manualnim ginekološkim pregledom, PAPA testom ako nije rađen te ultrazvukom. Na kraju pregleda ginekolog će ti dati uputnicu za važne krvne pretrage kao i pretrage urina koje ćeš trebati obaviti do idućeg pregleda.

Pregledi se u prvom i drugom tromjesečju obavljaju svaka 4 tjedna, a zatim od 28. do 36. tjedna svaka 3 tjedna. Idući pregled je u 38. tjednu i zatim svakih tjedan dana do termina, odnosno punih 40 tjedana. Nakon navršenih 40 tjedana pregledi se obavljaju svaka 2 dana. Trudnice koje ne rode do navršenih 41 tjedana trudnoće pregledavaju se svaki dan do porođaja.

Preglede je izrazito važno redovno dogovarati kako bi se pratio uredan rast ploda, ali i zdravlje trudnice.

Posebno su važni pregledi sa 12 i 18 – 22 tjedana koje nazivamo malim i velikim anomaly scanom. Na njima se ultrazvukom detaljno provjeravaju svi organski sustavi ploda kako bi liječnik bio siguran da trudnoća pravilno napreduje.

U Hrvatskoj je ginekološki nadzor trudnoće obavezan, a na taj način osigurava se najbolji mogući ishod trudnoće uz maksimalno izbjegavanje komplikacija.

Ukoliko si maloljetna trudnica i trebaš podršku svakako se javi u naše savjetovalište! Također, na portalu možeš naći brojne korisne članke od kojih ovom prilikom izdvajamo onaj sa savjetima kako roditeljima priopćiti trudnoću.

Iva Buconjićmag.psych.