Prijatelji s povlasticama?

Što znače prijatelji s povlasticama? 

Neka istraživanja pokazuju da više od 50% mladih u dvadesetima je imalo barem jedno iskustvo prijatelja/ice s povlasticama. Razlog tome može biti nespremnost na preuzimanje odgovornosti i obaveze koje nosi veza pa je upuštanje u neobavezniji odnos u pravilu i lakši.  

Bračna i obiteljska psihoterapeutkinja Sheri Meyers objašnjava razlike između odnosa prijatelja s povlasticama i seksa bez obaveza. Prijatelj/ica s povlasticama uključuje prijateljstvo u kojem se seks povremeno dogodi dok kod seksa bez obaveza– ne smije biti nikakvih očekivanja!  

Između prijatelja s povlasticama obično postoji velika fizička privlačnost, naklonost, sviđanje i odobravanje međusobnih karakteristika međutim rizici ovakvog odnosa postoje.  

Što uključuje prijatelj/ica s povlasticama? 

PRIJATELJSTVO  – često se događa da su prijatelji s povlasticama prije toga odnosa bili samo prijatelji pa bi glavni fokus ovakvog odnosa trebao biti na očuvanju prijateljstva, ne samo na seksu. 

NISTE SI MEĐUSOBNO BILI PRVI IZBOR – budući da niste u pravoj vezi očito je da si niste bili prvi izbor pri biranju partnera. Pomisao da nekome nismo bili prvi izbor i nije tako ugodan osjećaj. 

MOGUĆE RAZVIJANJE OSJEĆAJA –Teško je zamisliti da se baš nikakvi osjećaji ne razviju nakon nekog vremena provedenog zajedno. Mogu se javiti samo kod jedne osobe i ne mora značiti da će tvoj/a partner/ica osjećati isto te se ona može nastaviti ponašati neobavezno što može biti bolno. Mogućnost da osoba do koje ti je stalo možda ima još neku vezu osim s tobom može biti vrlo teška.  

Što sve NE uključuje prijatelj/ica s povlasticama? 

VJERNOST/ODANOST – kod prijateljstava s povlasticama vjernost i odanost se ne očekuju; odnosno jedna osoba ili obje mogu imati i drugog partnera (osim ako se drugačije ne dogovorite) 

BLISKOST – prednosti romantične i partnerske ljubavi su produbljivanje odnosa i bliskost te mogu voditi vrlo ispunjavajućem i podržavajućem odnosu međutim u pravilu nisu dio odnosa prijatelja s povlasticama. 

PREDANOST – nedostatak predanosti koji je karakterističan za ovakav odnos može voditi u gašenje strasti i intimnosti. S obzirom da niste obavezni jedan drugome polagati račune niti na bilo kakav način ulagati u taj odnos može se dogoditi da strast i uzbuđenje koje vas spaja polagano nestane. 

OTVORENOST  I ISKRENOST – važne karakteristike prijateljstva i partnerskog odnosa su otvorenost i iskrenost, međutim u ovakvom prijateljstvu se to baš i ne očekuje pa se postavlja pitanje je li to onda pravo prijateljstvo? Ako je prijateljstvo to što vas prvenstveno veže, normalno je pričati o svemu no, seksualno ponašanje partnera/ice je i dalje zabranjena tema ako ste samo prijatelji s povlasticama. 

Ono što izostaje kod prijateljstva s povlasticama je predanost, vjernost i odanostU teoriji možda zvuči super i zabavno jer je neobavezno, međutim u praksi stvari nisu tako jasne i jednostavne. Kao socijalna bića, težimo bliskosti i povezivanju. Normalno je da želimo biti voljeni i da mi želimo pružiti ljubav nekome drugome 

Istraživanja pokazuju da se muškarci u takvim odnosima više fokusiraju na seks, a žene na prijateljstvo. Je li moguće imati ravnopravan odnos s prijateljima s povlasticama u kojem oboje imate isti stav i mišljenje o tom odnosu kroz cijelo trajanje odnosa? Možeš li u potpunosti imati kontrolu nad time hoćeš li i kada početi osjećati nešto, da nećeš htjeti „više“? Možeš li znati hoće li jedno od vas dvoje htjeti provoditi više vremena skupa, zvati češće nego „bi trebalo“, htjeti prespavati ili htjeti upoznati međusobne prijatelje? 

Bez obzira na kakav se odnos odlučiš imati bitno je da komuniciraš s tom osobom, da se dogovorite pravila, da vam je oboje jasno u što se upuštate i da se pritom štitite i ponašate odgovorno i s poštovanjem jedan prema drugome.  

 

Autorica: Mia Krpan, mag.psych.