Priprema za porod

Priprema za porod iznimno je važna kako biste osigurali siguran i što manje stresan proces. Svaka trudnoća je jedinstvena, pa je važno konzultirati se s liječnikom i primaljom kako biste dobili individualne preporuke i osigurali najbolju skrb za sebe i svoje dijete.

Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći u pripremi:

 1. Redoviti pregledi kod liječnika: Redovito posjećujte svog liječnika i primalju kako biste pratili razvoj trudnoće i dobili potrebne upute i savjete. Slijedite raspored pregleda i testiranja.
 2. Pravilna prehrana: Konzumirajte uravnoteženu prehranu koja uključuje sve potrebne hranjive tvari. Povećajte unos voća, povrća, proteina i vlakana, a ograničite unos šećera i procesirane hrane.
 3. Tjelesna aktivnost: Vježbanje tijekom trudnoće može vam pomoći da ostanete zdravi. Svakako se prije poduzimanja bilo kakvih fizičkih aktivnosti posavjetujte sa svojim liječnikom o prikladnim vježbama za trudnice.
 4. Edukacija: Edukacija o trudnoći, porođaju i postporođajnom razdoblju je ključna. Pohađanje tečajeva pripreme za porođaj može vam pružiti korisne informacije o samom procesu porođaja.
 5. Planiranje porođaja: Razmislite o svojim željama za porođaj. Hoćete li se odlučiti za prirodan porođaj ili carski rez? Koje metode za olakšanje boli želite koristiti? Razgovarajte s liječnikom o svojim željama.
 6. Mentalna priprema: Trudnoća i porođaj mogu biti emocionalno izazovni. Razgovarajte s partnerom, obitelji ili prijateljima o svojim strahovima i osjećajima. Razmotrite tehnike opuštanja kao što su meditacija i tehnike disanja.
 7. Pakiranje za bolnicu: Pripremite torbu za bolnicu koju ćete ponijeti sa sobom kada krenete u rodilište. Uključite odjeću za sebe i bebu, osobnu higijenu, dokumente i druge potrebne stvari.
 8. Doula i podrška: Razmislite o angažiranju doule ili osobe koja će vam pružiti emocionalnu i fizičku podršku tijekom porođaja.
 9. Nakon porođaja: Razgovarajte s liječnikom i primaljom o njezi nakon porođaja i pratite upute o tome kako se brinuti o sebi i novorođenčetu nakon porođaja.
 10. Dogovaranje s bolnicom: Ako imate posebne želje u vezi s porođajem (npr. izbor određenog rodilišta ili liječnika), osigurajte da su te želje zabilježene u vašoj medicinskoj dokumentaciji.

Kako izračunati termin poroda?

Postoji nekoliko načina kako izračunati predviđeni termin poroda. Najčešće korištena metoda je računanje po datumu posljednje menstruacije ili ultrazvuku. Evo kako to možete učiniti:

 1. Računanje po datumu posljednje menstruacije:

Prvo, zabilježite datum prve menstruacije.

Zatim oduzmite tri mjeseca od tog datuma.

Nakon toga, dodajte sedam dana.

Konačno, dodajte godinu prema godini posljednje menstruacije.

Na primjer, ako je datum posljednje menstruacije bio 1. siječnja 2023:

siječanj – 3 mjeseca = 1. listopada

listopad+ 7 dana = 8. listopada

listopad + 1 godina = 8. listopada 2023. godine, što je predviđeni datum porođaja.

 1. Računanje putem ultrazvuka:

Ultrazvuk se često koristi kako bi se preciznije odredio termin poroda. Na temelju ultrazvučnih mjerenja ploda, doktor može izračunati predviđeni datum poroda. Ovaj datum često može malo varirati u odnosu na prethodnu metodu.

Važno je napomenuti da se trudnoća može produžiti ili skratiti. Doktor će pratiti razvoj trudnoće i može ažurirati termin poroda na osnovu ultrazvuka i drugih faktora tokom trudnoće.

Kako prepoznati početak porođaja?

Prepoznavanje početka porođaja može biti važno kako biste se pripremili za odlazak u bolnicu ili rodilište. Evo nekoliko znakova koji ukazuju na početak porođaja:

 1. Spuštanje trbuha: Budući da se u normalnom vaginalnom porođaju dijete rađa stavom glavom, tj. kroz porođajni kanal prvo izlazi glava, a zatim trup i noge, dijete se u majčinom trbuhu mjesecima unaprijed namješta u takav položaj. Kako bi se zdjelični mišići i ligamenti pripremili za porod, fetalna se glava prije poroda spušta niže u zdjelicu, što izaziva i spuštanje samog trbuha. Zbog spuštanja trbuha, trudnica „lakše diše“ i osjeća olakšanje zbog manjeg pritiska u trbušnoj šupljini, ali i na dišni sustav. U prvorotkinja se takva tjelesna priprema za porod događa i do 4 tjedna prije poroda, za razliku od višerotkinja kod kojih su zdjelični mišići i ligamenti već pripremljeni i spuštanje fetalne glave se može odvijati tek tijekom poroda ili svega nekoliko sati prije.
 2. Bol u preponama i leđima: Bol u preponama i leđima se javlja zbog rastezanja mišića i ligamenata kao posljedica spuštanja fetalne glave niže u zdjelicu.
 3. Učestalo mokrenje: Spuštanjem fetusa, trudnica osjeća olakšanje zbog smanjenog pritiska na trbušne organe i dišni sustav, ali povećava se pritisak na mokraćni mjehur, što za posljedicu ima učestalu potrebu za mokrenjem.
 4. Pojačani iscjedak ili cervikalni sluzni čep: Cervikalni sluzni čep je čep cervikalne sluzi koji ispunjava cervikalni kanal i čini zaštitnu barijeru u trudnoći. Osim mehanički, djeluje i imunološki – ima antimikrobna svojstva (sadrži imunoglobuline i antimikrobne peptide) kojima sprječava prodor infekcije iz rodnice prema maternici. Kao posljedica otvaranja cervikalnog kanala, sluzni čep izlazi van, što se prezentira ili pojačanim iscjetkom ili izlaskom čepa/ grudice sluzi. Sluz može sadržavati i tragove krvi, pa se izlazak cervikalnog čepa često naziva i „bloody show“. Ova pojava se obično događa nekoliko dana prije poroda ili na početku samog porođaja.

Ako primijetite ove znakove i sumnjate da je počeo porođaj, obavezno se obratite svom doktoru ili rodilištu. Oni će vas uputiti o sljedećim koracima i kada je vrijeme da krenete u bolnicu ili rodilište. Obratite pažnju na svoje tijelo i slušajte svoje osjećaje kako biste se pravilno pripremili za dolazak vašeg djeteta.

Kako znati pravilno disati tijekom poroda?

Pravilno disanje tijekom poroda može vam pomoći da se opustite, smanjite bol i ostanete fokusirani. Ovdje su neki savjeti o tome kako pravilno disati tijekom poroda:

 1. Duboko disanje: Udahnite polako i duboko kroz nos. Osjećajte kako zrak ispunjava pluća i proširuje trbuh. Držite dah nekoliko sekundi.
 2. Sporo izdahnuće: Polako izdahnite kroz usta. Pokušajte opustiti lice, ramena i ruke dok izdišete. Možete koristiti zvuk “ssss” ili “huuuu” tijekom izdisaja.
 3. Ritam: Pokušajte održavati ritam disanja. Na primjer, udahnite 4 sekunde, zadržite dah 4 sekunde, a zatim izdahnite 4 sekunde. Prilagodite ritam prema svojim potrebama i osjećajima.
 4. Fokusiranje na disanje: Tijekom kontrakcija, usmjerite svoju pažnju na disanje. Zamišljajte da svaki udahnuti zrak donosi energiju i olakšanje, dok svaki izdahnuti zrak izbacuje stres i napetost.
 5. Partnerova podrška: Partner može vam pomoći tako da zajedno vježbate disanje i podsjećate jedno drugo na pravilno disanje tijekom poroda.
 6. Pauze između kontrakcija: Tijekom pauza između kontrakcija, možete disati normalno i opušteno. Ovo je vaše vreme za ponovno puniti pluća i pripremiti se za sljedeću kontrakciju.
 7. Vizualizacija: Pokušajte se vizualizirati na nekom mirnom i opuštajućem mjestu tijekom disanja. To može pomoći da se smanji anksioznost.
 8. Prakticiranje unaprijed: Prije poroda, možete pohađati tečajeve pripreme za porođaj kako biste naučili tehnike disanja i vježbali ih sa stručnjakom.

Svaka žena je jedinstvena, pa je važno eksperimentirati s različitim tehnikama disanja kako biste otkrili što vam najbolje odgovara. Važno je da se osjećate opušteno i udobno tijekom disanja i da koristite tehniku koja vam pomaže da se nosite s bolovima i stresom tijekom poroda.

  Projekt MAMA 101 provodi Udruga roditelja Korak po korak uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i u suradnji s partnerskom organizacijom RODA – Roditelji u akciji.