Prvi put roditelji

Postati prvi put roditelj posebno je iskustvo koje donosi i uzbuđenje i neizvjesnost. Onog trenutka kada svoje novorođenče po prvi put primite u naručje, vaš život se zauvijek promijenio. Kroz ovaj članak ćemo istražiti radosti i izazove koji prate svježe roditeljstvo i ponuditi neke savjete koji će vam pomoći da se snađete na ovom putovanju.

Prihvatite radosti 

 1. Bezuvjetna ljubav: Ljubav koju ćete osjećati prema svom djetetu razlikuje se od bilo koje druge. To je neopisiva mješavina nježnosti i odgovornosti koja svakim danom postaje sve jača.
 1. Prekretnice i sjećanja: Od prvog osmijeha do prvog koraka, svako malo postignuće ispunit će vas ponosom i radošću. Cijenite ove trenutke, jer brzo prođu.
 1. Učenje i rast: Roditeljstvo je putovanje stalnog učenja. Otkrit ćete skrivene snage i razviti nove vještine dok se prilagođavate zahtjevima brige za svoje dijete.

Prevladavanje izazova

 1. Nedostatak sna: Besane noći su neizbježan dio roditeljstva. Kako biste se nosili s problemom, pokušajte uspostaviti dosljedan raspored spavanja, ali i dana, te po potrebi potražite pomoć obitelji i prijatelja.
 1. Traženje ravnoteže: Upravljanje vremenom i obavezama može biti izazovno. Odredite prioritete i delegirajte zadatke kada je to moguće i nemojte se ustručavati zatražiti podršku.
 1. Briga o sebi: Ne zaboravite se brinuti o sebi. Sretan i odmoran roditelj bolje je opremljen za brigu o svom djetetu. Pronađite trenutke za brigu o sebi i tražite vrijeme za svoje hobije i interese.
 1. Učenje: Djeca i roditeljstvo ne dolaze sa setom uputa, ali postoji mnogo besplatnog sadržaja kroz koji se možete osnažiti kada se susretnete sa izazovima. Vaša knjižnica vjerojatno ima mnogo knjiga o roditeljstvu, a nemojte se ustručavati niti zatražiti podršku stručnjaka ako osjećate da su vam određene teme osobito izazovne.

Roditeljski savjeti

 1. Vjerujte svojim instinktima: Dobit ćete bezbroj savjeta od dobronamjernih prijatelja i obitelji, ali i stručnjaka, osobito u vrijeme društvenih mreža. Budite otvoreni savjetima, ali vjerujte svojim instinktima kao roditelja i pokušajte konačnu odluku donijeti iz svojih vrijednosti. Nitko ne poznaje vaše dijete i obitelj bolje od vas samih.
 1. Izgradite mrežu podrške: Obratite se drugim roditeljima za podršku i prijateljstvo. Pridružite se roditeljskim grupama ili tečajevima kako biste se povezali s ljudima koji prolaze kroz slična iskustva.
 1. Ostanite fleksibilni: Roditeljstvo je nepredvidivo. Planovi se često mijenjaju, a pojavljuju se i neočekivani izazovi. Prilagodljivost i strpljenje ključni su za svladavanje plime i oseke roditeljstva.
 1. Komunikacija: Održavajte otvorenu i iskrenu komunikaciju sa svojim partnerom. Roditeljstvo je timski rad, a jasna komunikacija pomaže spriječiti nesporazume i smanjiti stres.
 1. Uživajte u putovanju: Zapamtite da se dani mogu činiti dugi, ali godine su kratke. Svježe roditeljstvo nevjerojatno je putovanje ispunjeno i radostima i izazovima. Prigrlite ljubav i radost koje vaše dijete donosi u vaš život i imajte strpljenja i gradite otpornost kada se suočavate s poteškoćama. Vjerujte sebi, izgradite sustav podrške i obiteljske uspomene sa svojim mališanom. Roditeljstvo je izuzetna avantura koja će vam oblikovati život na najljepše načine.

 

Projekt MAMA 101 provodi Udruga roditelja Korak po korak uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i u suradnji s partnerskom organizacijom RODA – Roditelji u akciji.