Priprema za porod

U prethodnom članku pisali smo o čemu treba voditi računa u trudnoći, a jedna od točaka bila je i priprema za porod. Danas ćemo malo više govoriti o tome kako se najbolje možeš pripremiti za taj veliki događaj.

  1. INFORMIRAJ SE

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno dobro se informirati o porodu – o tome kako prepoznati da je porod počeo, fazama poroda kao i o tome što u porodu možeš očekivati i tko će biti osobe koje će te okruživati. Znanje o tome što se i zašto događa pomoći će ti nositi se s boli, strahom i ostalim osjećajima koji se mogu pojaviti.

Većinu informacija možeš dobiti kroz savjetovanje s odabranim ginekologom, samostalnim istraživanjem, ali i kroz tečajeve za trudnice koje organiziraju domovi zdravlja, rodilišta i udruge.

No u pripremi za porod nikako nemoj zaboraviti informirati se o mogućnostima i pravima sebe, ali i djeteta. Na koje medicinske intervencije pristaješ, a na koje nikako ne? Tko će te pratiti u rađaoni? Zašto je važan zlatni sat i želiš li odgoditi rezanje pupkovine? Ova znanja dat će ti snagu da zastupaš sebe i svoje dijete.

  1. NAPRAVI PLAN PORODA

Nastavno na sve informacije koje prikupiš vjerojatno ćeš htjeti negdje zapisati sve što si odlučila vezano za tvoje želje na porodu. Tome služi plan poroda – dokument kojeg možeš ispuniti u suradnji sa svojim ginekologom.

Obzirom da se nikada ne zna kako će porod protjecati može se dogoditi da nije moguće poštovati sve tvoje želje, ali važno je da je medicinsko osoblje s njima upoznato i da ih poštuje u najvećoj mogućoj mjeri.

Često je trudnice i rodilje strah medicinskog osoblja, kao i mogućih negativnih ishoda, ali ukoliko se informiraš i odgovorno samozastupaš na najboljem si putu da s liječnicima stvoriš partnerski odnos. Ukoliko ti pri tome treba ohrabrenje ili podrška istu možeš potražiti u našem Savjetovalištu.

  1. PRIPREMI TORBU ZA BOLNICU

Što ćeš se više bližiti porodu postat će sve važnije spremiti torbu za bolnicu za sebe i svoju bebu. Prouči što sa sobom trebaš i smiješ ponijeti, osobito u trenutnim uvjetima pandemije, a što ti partner ili drugi članovi obitelji mogu donijeti.

Ono što svakako želiš ponijeti, a rijetko će se naći na nekom službenom popisu, je nešto što ćeš moći prigristi iza poroda. Nikada ne znaš u koje doba dana ćeš roditi i hoće li bolnička kuhinja raditi, a porod je uistinu iscrpljujuć događaj.

  1. ODMORI I OBORUŽAJ SE STRPLJENJEM

Posljednji tjedni trudnoće najsporije prolaze, a i ti se vjerojatno već sporo krećeš i brzo umaraš. Iskoristi ove zadnje dane za odmor tijela prije velikog događaja i posljednju pripremu za period babinja – ukoliko u porod kreneš odmorna i smirena veća je vjerojatnost da ćeš imati dovoljno energije kroz cijeli proces. Također, ukoliko se dobro pripremiš za prvo vrijeme nakon dolaska kući moći ćeš se opušteno posvetiti oporavku i povezivanju s novorođenčetom što je vrlo važno.

Na kraju, kad si se oboružala svim potrebnim informacijama i pripremila torbu za bolnicu preostaje ti jedino čekati početak poroda. O samom porodu pisat ćemo više u jednom od idućih članaka.

Iva Buconjićmag.psych.