O čemu treba voditi računa u trudnoći?

Prošli tjedan pisali smo što možeš očekivati jednom kada ugledaš dvije plave crte na testu za trudnoću – kada trebaš otići na pregled, koliko te kakvih pregleda očekuje te kako vijest o trudnoći podijeliti sa roditeljima. Također, ranije smo pisali i o tome kako teče prenatalni razvoj djeteta te o čemu je u trudnoći važno voditi računa.

Ovaj put bismo htjeli naglasiti važnost brige o sebi u trudnoći kako bi očuvala svoju fizičku i psihološku dobrobit te kako bi se na najbolji način pripremila na porod i dolazak djeteta u tvoj život.

  1. PREHRANA U TRUDNOĆI

Iako će ti baka možda reći kako u trudnoći treba jesti za dvoje sada znamo da to nije baš tako – količinski je dovoljno ishrani dodati jedan međuobrok. Međutim, ono što trudnica svakako treba jest konzumirati dovoljno kvalitetne hrane koja će poslužiti svim potrebama njenog organizma kao i djetetovog organizma u nastajanju.

Trudnicama se savjetuje tek da izbjegavaju sirovu hranu, nepasterizirane mliječne proizvode i naravno alkohol, te da ograniče unos kofeina.

  1. FIZIČKA AKTIVNOST U TRUDNOĆI

Ukoliko trudnoća nije rizična i tvoj liječnik se s time složi, važno je ostati umjereno fizički aktivan u mjeri kao i prije. Trudnoća svakako nije vrijeme za gubljenje težine niti intenzivne treninge, ali svakodnevne šetnje, plivanje ili organizirane vježbe za trudnice pomoći će ti održati zdravlje te pripremiti organizam za porod i oporavak.

  1. DODACI PREHRANI U TRUDNOĆI

Kao i kod ostalih aktivnosti i ovdje se dobro posavjetovati sa liječnikom oko svega što uzimaš – od lijekova do dodataka prehrani. Međutim, ginekolog koji prati trudnoću najvjerojatnije će ti preporučiti uzimanje neke vrste prenatalnih vitamina jer je dovoljan unos svih nutrijenata izrazito važan za razvoj ploda.

  1. PRIPREMA ZA POROD

Tijekom trudnoće važno se pripremiti za porod o kojem ćemo više pisati u jednom od idućih članaka, ali i na period iza poroda – babinje. Osnovne informacije o jednom i drugom možeš dobiti na tečaju za trudnice koje organizira većina domova zdravlja i rodilišta, kao i neke udruge i ustanove koje se bave brigom o ženskom zdravlju i trudnoći.

Međutim, važno je i dodatno se informirati kako bi bila što spremnija na sve ono što te čeka u porodu, kako bi mogla zastupati sebe i svoja prava, ali i kako bi bila spremna na sve što slijedi kada iz bolnice dođeš kući. Između ostalog, više informacija možeš naći i kod nas na portalu.

  1. DRUŽENJE I PODRŠKA

Rođenje djeteta velika je promjena u životu svake osobe, a posebno kada se dogodi mladoj osobi. Već u trudnoći to znači da ćeš vjerojatno morati prilagoditi svoja druženja s prijateljima, ali je jako važno nastaviti se družiti sa vršnjacima, ići u školu i sudjelovati u svim aktivnostima koje te zanimaju.

S druge strane, dobro je povezati se i s drugim trudnicama i mamama koje mogu biti izvor vrijednih informacija. S drugim mladim trudnicama i mamama možeš se povezati i u našem Savjetovalištu gdje se održavaju grupe podrške prilagođene upravo vama i vašim specifičnim interesima i poteškoćama.

Primjerice, na grupama podrške govorimo o odnosu s roditeljima koji je često privremeno narušen te o važnosti izgradnje kvalitetnog partnerskog odnosa s ocem djeteta. Osim drugih trudnica i mama u tome ti može pomoći i razgovor sa stručnjakom pa te svakako pozivamo da nam se javiš i dogovoriš svoj termin ako osjećaš potrebu za razgovorom i podrškom!

Iva Buconjićmag.psych.