Kako s djecom razgovarati o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju ?

Odgoj djeteta jedna je od najvažnijih zadaća roditelja – i zasigurno jedna od najtežih. Svakodnevno se suočavaju s brojnim pitanjima koja su složena za njih ali i za njihovu djecu.

Seksualnost je zasigurno jedna od težih tema i velik se broj roditelja osjeća nelagodno i pri samoj pomisli da započne razgovor o tome sa svojom djecom. Često se dogodi da nas djeca iznenade pitanjima o seksu prije nego li smo to očekivali, a to je posebice izraženo danas  s obzirom na razvoj tehnologije zbog koje su djeca puno ranije izložena raznim informacijama. Naime, nema točno određenog pravila o dobi prikladnoj za razgovor s djecom o seksualnosti jer je seksualna edukacija kontinuiran proces koji započinje od djetetove najranije dobi.

MIT 1: Neka djeca ostanu djeca! Ili Djeca su premala da bi razgovarali o seksualnosti.

Često roditelji smatraju da su djeca premala da bi s njima pričali o seksualnosti, što nije u potpunosti krivo, no određene, razvojno prilagođene informacije djeca trebaju dobiti od najranije dobi. Kako se vrlo malo priča o seksualnom razvoju djece, često se misli i da se seksualnost počinje razvijati tek u adolescenciji. No, spolni razvoj se odvija od rane dobi te kako su i informacije djeci lako dostupne, djeca će ih dobiti htjeli mi to ili ne, no pitanje je kakve informacije će to biti. Naravno kada se kaže da ćemo razgovarati s djecom odmalena o seksualnosti to nikako ne znači iznijeti im informacije za koje su oni premladi, već to znači postepeno djecu uvoditi u temu seksualnosti na način primjeren njihovoj dobi.

MIT 2: Razgovor o seksu ohrabrit će djecu na rano stupanje u seksualne odnose!

Istraživanja pokazuju da su adolescenti koji su  informiraniji zapravo kasnije stupaju u seksualne odnose. Naime, veća informiranost može povećati osjećaj odgovornosti koju nosi seksualni odnos i ukazati na moguće posljedice kojih djeca često nisu svjesna te zadovoljiti znatiželju i smanjiti potrebu za eksperimentiranjem. S obzirom na to da izbjegavanje teme ili inzistiranje na tome da djeca ne ulaze rano u seksualne odnose ne možemo isto spriječiti, informiranjem ipak možemo smanjiti rizik za neplaniranom trudnoćom, spolnim bolestima i slično.

MIT 3: Imat ću jedan veliki razgovor o seksu s tinejdžerom.

Često roditelji čekaju da djeca postanu tinejdžeri te smatraju da onda trebaju imati jedan veliki razgovor. No, razgovarajući s djecom o seksualnosti od ranih dana dajete djeci do znanja da ste otvoreni za pitanja vezana uz seksualnost, zbog čega razvijaju povjerenje te će vam se prije obratiti i u starijoj dobi. Razgovor o seksualnosti ne bi trebao biti jedan veliki razgovor već kontinuiran niz manjih razgovora tijekom cijelog odrastanja djeteta. Pokušajte ne samo čekati da vam djeca sama postave pitanja, već koristite i svakodnevne situacije kao priliku za male razgovore i prijenos informacija o seksualnosti.

Kako započeti razgovor?

  • Opustite se i nemojte se zabrinjavati ako ne znate sve odgovore na pitanja koje vam dijete postavi. Od onoga što znate važnije je kako reagirate. Nastojite biti smireni, bez napadanja i osuđivanja te nametanja vlastitih stavova. Ako možete održati atmosferu u kojoj nijedna tema nije zabranjena, potičete otvorenu komunikaciju i vi ste uspješan roditelj.
  • Razvijajte odnos povjerenja i razgovor o emocijama prilagodite djetetovoj dobi ali neka on bude kontinuiran, a ne „jedan veliki razgovor“. Pokušajte povezati temu sa svakodnevnim stvarima ili aktivnostima kako bi atmosfera bila čim opuštenija.
  • Pokušajte prvo preispitati svoje osjećaje vezane uz seksualnost i intimne veze. Ako vam je neugodno razgovarati s djetetom o toj temi, pročitajte neku knjigu ili popričajte o tome s bliskim prijateljima, rođacima ili liječnikom. Čak i ako ne možete sasvim prevladati osjećaj neugode, ne bojte se priznati to djeci. Možete im reći: “Znaš, neugodno mi je razgovarati o seksu, jer moji roditelji nikada nisu sa mnom pričali o tome. No ja želim da mi slobodno pričamo o svemu, pa te molim da me pitaš sve što te zanima. A ako i ne znam odgovor, pokušat ću saznati nešto više o tome.”
  • Tinejdžeri trebaju informacije o biološkom razvoju, ali trebaju razumjeti i da spolnost uključuje međusobno povjerenje, poštovanje i odgovornost partnera. Što im više naglašavamo važnost osjećaja vjerojatno će, kad dođe vrijeme, lakše donijeti odluke o vlastitoj spolnosti i biti otporniji na pritisak vršnjaka. Isto tako, pripremite ih na promjene koje se događaju ili će se dogoditi u njihovom tijelu tijekom puberteta kako bi spriječili pojavu tjeskobe kod tinejdžera.
  • Mnogim roditeljima je neugodno razgovarati s djetetom suprotnog spola. Iako je to razumljivo, važno je ne odustati u potpunosti. Primjerice, ako ste samohrana majka sa sinom, možete si pomoći s literaturom koja je već dostupna i kod nas, zamoliti pomoć obiteljskog liječnika ili bliskog muškog rođaka u kojeg imate povjerenje. Također, uvijek se možete javiti i stručnjacima našeg Savjetovališta koji će vam rado pomoći svojim savjetima.

 

Autorica: Silvija Stanić, dipl.psih.univ.spec.iur.